Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i kommunen

I varmepumpen møder jordvarmen eller luften et kølemiddel med et lavt kogepunkt, og kølemidlet fordamper, hvorefter dampen komprimeres, og der dannes varm gas, som føres videre til kondensatoren – og varmen afgives til boligen eller varmeanlægget.
Profilbillede
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Støvring giver sine bedste råd. 

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Rebild og Aalborg Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden. 

Fjernvarme eller ej

Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid.


Foto: John Christensen, BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Nibe – Nibe / Øster Hornum VVS.

– Boligen skal ligge i et område, hvor kommunen ikke er lagt ud til fjernvarme eller har planer om det. Det er en information, man selv skal finde for den enkelte adresse. Det kan nemlig variere fra den ene side af vejen til den anden, siger John Christensen, der er BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Nibe – Nibe / Øster Hornum VVS.

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk

Billigere at skifte om sommeren

Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge John Christensen kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem. 

– Mange tænker ikke så meget på varmeregningen her om sommeren, men det er et godt tidspunkt at lave et skift, hvis man ønsker det. Om vinteren er der ofte behov for at etablere midlertidig varmeløsning under installationen, hvilket selvfølgelig er mere besværligt og dyrere. Det kan spares om sommeren, siger John Christensen og tilføjer:

– Varmepumper kan fungere med flere typer varmesystemer. Hvis man går i overvejelser om at skifte til varmepumpe, anbefaler jeg altid en gennemgang af hele boligen, så vi kan finde den bedste løsning for at udnytte varmen og få en god varmeøkonomi.


Foto: PR // Ligger din bolig inden for det mørkegrønne eller grønt skraverede felt, er der fjernvarme eller planer om det i området, og puljen kan derfor ikke søges. Er boligen derimod i det gule, grønne eller lilla skraverede område, kan puljen søges. 

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt:

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på: www.bedrebad.dk

Kilde: Pressemeddelelse fra Bedre Bad - Bedre Energi
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.