Støvring-maler vil ændre branchen: "Vi står sammen om at gøre malerbranchen bedre"

- Vi ser os som samarbejdspartnere - ikke modstandere, siger Jesper Ettrup Rasmusen og Henrik Bihl (Foto: Pressefoto)
dato

- Nej tak til frihjul og ja tak til ordentlighed. Malerforbundet Nordjylland og Henrik Biehl laver ny lokalaftale.

Af Helle Møller Riis

Mindsteløn, betalt akkordopmåling og en bedre pension for de ansatte. Det er indholdet af en ny lokalaftale mellem Klit Christensen ApS fra Støvring og Malerforbundet Nordjylland. Den blev indgået for nylig, og betyder, at malerne i firmaet får bedre forhold:

- Krøllen er, at det kun gælder for de ansatte, der er organiseret i Malerforbundet, der har overenskomsten på vores område. Jeg er træt af, at alt for mange kører på frihjul og underbyder vores branche. Hvis du ikke betaler for fællesskabet, så skal du heller ikke have goderne. Det vil jeg med denne aftale gerne være med til at understrege, siger Henrik Biehl, der på 23 år er selvstændig mester

Henrik er selv udlært maler i 1987. Han har siden 1993 været i Klit Christensen og har alle årene været organiseret. Først som ansat, siden om chef:

- Jeg er medlem af Danske Malermestre, fordi jeg synes, det er vigtigt at fastholde den danske model med, at arbejdgiver - chefen og arbejdstager - de ansatte - sætter rammen for det danske arbejdsmarked.

Løft lønnen nu
Henrik Bihl synes også, at det er på tide, at Danske Malermestre og Malerforbundet vågner op og bliver realistiske: 

- Vi skriver 2024. I dag er det mere reglen end undtagelsen at ansatte i et malerfirma bor i ejerbolig eller gerne vil ind på boligmarkedet. Det kræver en ordentlig løn. Banken måler og vejer en på indkomst alene, siger Henrik, der understreger, at lønnen er afgørende for at finde gode folk:

 - Hvor skal jeg finde en malersvend - eller hvor skal jeg finde en lærling når de unge står og skal vælge uddannelse. I dag er lønnen så ringe, at de ikke har råd til at bo i en ejerbolig.


Henrik Bihl har i Klit-Christensen 7 ansatte, og alle er medlemmer af Malerforbundet. En af dem er 22-årige Freja Højvang Woode. (Foto: Pressefoto)

I øjeblikket diskuterer flere fagforeninger, blandt andet Malerforbundet, medlemsrettede goder. For Henrik kunne et reelt løn-løft handle om vilkårerne for, hvordan man prissætter og måler både et arbejde og akkord:

- En gode kunne være omkostningsfri opmåling for svenden og mester. I dag betaler malermesteren en gang for opmåling enten ved at købe den ved en beregner, eller ved selv at regne svendeprisen ud. Det er faktisk lidt en forhindring for dem, der vil gå på akkord. For mester skal betale for opmåling og svendene skal give noget af deres hårdt tjente penge væk.

Lykkeriderne og dumping til livs
Henrik Bihl ser Malerforbundet Nordjylland som en samarbejdspartner i kampen for et lønløft. Den nye lokalaftale har blandt andet været med til at sikret en mindsteløn på 175 kroner i firmaet: 

- For mig handler det jo både om at holde fast i mine ansatte og sørge for, at de trives - men også at sikre en ordentlighed i vores branche. Her er alt for mange lykkeriddere, og dem skal vi til livs.

Formanden for Malerforbundet i Nordjylland, Jesper Ettrup Rasmussen, er glad for lokalaftalen og for, at Henrik er med til at gå forrest blandt mestrene:

- Henrik har siddet i det lokale laug for mestrene, og det er vigtigt, at vi - arbejdsgiver og arbejdstagerne - ser os som nogen, der er i samme båd - og ikke som modstandere. Det her handler jo om at sikre malerbranchen. Vi ser desværre alt for mange nyuddannede malere, der efter tre års uddannelse går ud og får et job som ufaglært i rengøringsbranchen, fordi de kan få en højere løn - end med en håndværksuddannelse. Det dur ikke, siger Jesper og fortsætter:

 - Alt afhænger naturligvis ikke om penge, men det er vigtigt, at flere som Henrik sikrer ordentlig lønforholdog er positive overfor akkord. De tiltag gør, at vi sammen kan følge med samfundets lønudvikling og ikke får en flugt fra malerfaget.

Henrik Bihl tilføjer:

- Det er den mest effektive måde at undgå dumpning af priserne. På den måde sikrer vi, at mestrene ikke underbyder hinanden og der er en ordentlig løn til alle.

Kilde: Helle Møller Riis |
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.